Skip to main content

De rol van team Interne Controle

De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) is dé uitvoeringsorganisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van meer dan honderd (subsidie)regelingen van de ministeries van OCW en VWS. Deze subsidies zijn hoofdzakelijk gericht op instellingen zoals scholen, sportverenigingen en zorginstellingen. ‘DUS-I draagt bij aan een gezond en slim Nederland, voor iedereen’ is de trotse missie van de organisatie.

Faizal Oemar, een senior medewerker Interne Controle bij DUS-I en werkzaam binnen de afdeling als ZZP’er via OrangeX, beschrijft zijn rol als die van kwaliteitsbewaker en businesspartner.

“Als medewerker Interne Controle (IC’er) bewaak je samen met de andere IC’ers de kwaliteit van het subsidieproces. De IC’er voert hiertoe een laatste check uit om eventuele fouten en omissies in het proces te kunnen corrigeren voordat een beschikking definitief wordt gemaakt”, vat Faizal de rol van de IC’er bondig samen.

“De overheid zet subsidie in zodat mensen volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. DUS-I is dé dienstverlenende schakel tussen subsidieaanvragers en de ministeries van OCW en VWS. Als expertisecentrum en uitvoerder van deze subsidies dragen we bij aan een beter Nederland van morgen. Dat is een hele verantwoordelijkheid! Je moet er dan ook voor zorgen dat je dat goed doet, omdat subsidies gefinancierd worden uit de algemene middelen.”

Deze attitude tekent de manier waarop Faizal erin staat. Hij hecht veel waarde aan de naleving van externe en interne regelgeving. Daarmee wil hij niet zeggen dat hij er alleen is om de regels te bewaken: “Je maakt regels om kwaliteit te garanderen en duidelijk te scheppen. Maar zeker zo belangrijk is de rol van businesspartner. Dit beide kunnen is wat een goede IC’er kenmerkt.”

Als businesspartner analyseer je de situatie binnen de organisatie en formuleer je aanbevelingen om processen te optimaliseren, efficiënter en effectiever te maken zodat je meer impact genereert. “Ik geef gevraagd advies tijdens evaluaties, maar zeker zo vaak geef ik ongevraagd advies. Gewoon omdat ervaring een goede raadgever kan zijn.”

Dat maakt de rol van de IC’er ook zo interessant. Je collega’s, die soms tot over hun oren in de operationele werkelijkheid zitten, zitten niet altijd te wachten op dat advies. Zoiets kan dan als kritiek ervaren worden. Hoe gaat Faizal daar mee om?
Daar heeft hij inmiddels zo zijn manieren voor gevonden, vertelt hij met een milde glimlach. “Zorg dat je duidelijk en helder bent, maar val je collega’s nooit publiekelijk af. Neem ze bijvoorbeeld even apart. Maak ook duidelijk dat je niet alleen een probleem komt melden, maar ook bereid bent over de oplossing mee te denken. Je bent tenslotte collega’s”.

Bij DUS-I is het gezamenlijke doel om het subsidieproces efficiënt en foutloos te laten verlopen door alle administratieve activiteiten, rechtmatig en efficiënt uit te voeren. De organisatie streeft naar transparantie, deskundigheid en zakelijkheid in haar dienstverlening, waarbij IC’ers zoals Faizal een cruciale rol spelen in het waarborgen van kwaliteit en het bieden van ondersteuning aan hun collega’s.

Vind jij het bewaken van kwaliteit in het subsidieproces net zo belangrijk? En ben jij accuraat en oplossingsgericht om knelpunten aan te pakken? Dan hebben wij bij OrangeX dé vacature voor jou. Regelmatig zijn wij op zoek naar Subsidiemedewerkers Interne Controle.