Skip to main content

Na 19 jaar bij Unilever is Jeroen Oostenenk teruggekeerd naar de advieswereld. Bij OrangeX geeft hij leiding aan de subsidiedienstverlening aan Shell.

 

Oostenenk beweegt zich al zijn hele carrière binnen het gebied van innovatie, investeringen en subsidies. Hij begon zijn loopbaan in 1995 bij EY. Daar werkte hij zes jaar lang, in zijn laatste rol als Manager Grants & Incentives. In 2001 maakte hij de overstap naar Unilever. In zijn bijna twee decennia bij de FMCG-multinational bekleedde hij diverse functies op het gebied van subsidiemanagement voor de supply chain en de R&D organisatie, zowel in Nederland als daarbuiten (Engeland, India, Ghana, Tanzania, Nigeria).

 

In zijn laatste rol stond hij aan het hoofd van de Grants & Subsidies Group binnen de R&D Finance-afdeling waar de focus lag op het leveragen van Unilever’s investeringen in R&D ecosystemen en duurzame producten en verpakkingen.

 

Vorige maand nam Oostenenk afscheid van Unilever: “Na bijna 19 jaar te hebben doorgebracht in het veld van externe funding voor de fast moving cosumer goods-sector – het bouwen en hervormen van interne subsidieteams en externe investeringsstrategieën bij Unilever – was het tijd voor een nieuwe uitdaging”, vertelt hij, “bij voorkeur in een andere sector en in een meer externe en onafhankelijke rol.”

 

“Ik zal me samen met het team concentreren op het verder inbedden van de strategische inzet van stimuleringsmaatregelen bij Shell.”

 

Deze uitdaging vond hij bij OrangeX, een adviesbureau dat zich bezighoudt met innovatie- en subsidiemanagement. Enkele jaren terug werd OrangeX door Shell gevraagd te helpen om het subsidiemanagement-proces structureel in te bedden in de organisatie.

 

Er werd een dedicated team opgericht dat op een pragmatische manier de verschillende stakeholders binnen het bedrijf over subsidiemogelijkheden inlicht, het subsidiepotentieel inventariseert en beheert en het subsidie-aanvraagproces coördineert in samenwerking met subsidie-adviesbureau Hezelburcht. Aan dit team geeft Oostenenk nu leiding.

 

“OrangeX ondersteunt Shell Global Solutions International bij het gericht inzetten van externe fondsen met het doel om meer impact te maken binnen gebieden van maatschappelijk belang”, licht hij toe. “Activiteiten binnen deze gebieden – denk aan duurzame energie en innovatieve R&D – worden vaak gekenmerkt door substantiële financiële en technologische risico’s en hoge spillover-effecten. In mijn rol van Managing Consultant Subsidy Desk zal ik me samen met het team concentreren op het verder inbedden van de strategische inzet van stimuleringsmaatregelen bij Shell.”

 

Voorbeelden van grote subsidieprogramma’s voor innovatieve R&D zijn Horizon 2020 onderzoek subsidies. Hiermee kunnen bedrijven met onder meer universiteiten onderzoek doen naar oplossingen voor de energiecrisis.

 

De interne Subsidie Desk van OrangeX helpt organisaties ook met het kwalificeren van projecten voor grote stimuleringsprogramma’s die Europa wil inzetten om stappen te maken in de energietransitie. Denk aan het Innovationfund en meer recent de Green Deal.

 

Lees hier het artikel: consultancy.nl