Skip to main content

De Dag van de Arbeid, is een mooi moment om eens stil te staan bij de betekenis van werk in het leven van mensen. Waar je hoopt dat werk energie geeft, waardering brengt, en plezierige collega’s, moeten we ook erkennen dat er uitdagingen zijn. Werk kan ook stress veroorzaken en zelfs tot burn-outs klachten leiden. Recent onderzoek laat zien dat het aantal mensen dat kampt met stress op het werk blijft stijgen, een trend die onze aandacht verdient. In het volgende verhaal deelt een collega haar ervaringen en hoe de inzichten van de training “Slimmer dan Stress” haar perspectief op werk en stress hebben veranderd.

“Tijdens de “Slimmer dan Stress” training, een Masterclass onder leiding van Theo Compernolle, heb ik waardevolle inzichten opgedaan die mijn perspectief op werk en stress hebben veranderd. Ik kan het iedereen aanraden deze training, die aangeboden wordt via GoodHabitz, te volgen. De inzichten geven handvatten bij het streven naar een gezonde en productieve levensstijl!”

Een van de meest impactvolle lessen is het besef dat multitasken niet de sleutel is tot efficiëntie. Compernolle benadrukte het belang van het focussen op één taak tegelijk om de productiviteit te maximaliseren en stress te verminderen. “Dit inzicht heeft mij aangemoedigd om mijn werkgewoonten te heroverwegen en meer aandacht te besteden aan het plannen van mijn taken in afzonderlijke blokken, ook wel bekend als ‘batches’, in plaats van meerdere dingen tegelijk te doen. ”

Een belangrijk aspect om te kunnen begrijpen welke mechanismen op de achtergrond aan het werk zijn, is goed kennis te hebben van de drie verschillende breinen: het reflexbrein, het denkende brein en het archiverende brein. “Door deze te herkennen, kan ik beter begrijpen hoe ik mijn denkprocessen kan beheren en mijn reacties op stress kan beheersen.”

Volgens Compernolle is het van belang ongestoord te werken. Daarbij raadt hij aan om twee keer 45 minuten ononderbroken aan één taak te werken, gevolgd door een korte pauze. Dit creëert een omgeving waarin we ons kunnen concentreren en diep werk kunnen verrichten zonder afleidingen van bijvoorbeeld sociale media. Deze manier combineert ook goed met het belang van regelmatige pauzes nemen. Door periodiek te rusten en te ontspannen, kunnen we onze cognitieve functies behouden en onze productiviteit op lange termijn verbeteren. “Ik ben van plan om deze aanpak te integreren in mijn dagelijkse routine door bewust tijd vrij te maken voor korte pauzes gedurende de dag. Dit heeft me doen realiseren hoe waardevol het is om afleidingen te minimaliseren en volledig te concentreren op mijn taken, wat mijn productiviteit en werkplezier ten goede zal komen.”

In de ochtend zijn we over het algemeen het meest actief en kunnen we het beste presteren, dus het is essentieel om deze tijd effectief te benutten. Het belang van goede slaap wordt door Compernolle dan ook extra benadrukt. Slapen is gezond, omdat het onze cognitieve functies en algehele welzijn beïnvloedt.
Een ander interessant punt waar de training op wijst is het gevaar van zowel burn-out als bore-out en hoe belangrijk het is om een evenwicht te vinden tussen uitdaging en ontspanning in ons werk. “Dit was een eye-opener voor mij, omdat ik bewust werd van de gevaren van zowel te veel als te weinig uitdaging in mijn werk.”

“Tot slot heb ik geleerd over het concept van “offline” werken waarbij wordt aangemoedigd om af en toe volledig los te koppelen van technologie om ons mentale en emotionele welzijn te bevorderen. Ik ben van plan om dit vaker toe te passen, vooral tijdens momenten waarop ik behoefte heb aan diepe focus en creatieve inspiratie.

Kortom, de training “Slimmer dan Stress” heeft mijn bewustzijn vergroot over de manieren waarop ik mijn werk en mijn leven beter kan beheren om stress te verminderen en mijn welzijn te verbeteren. Ik kijk ernaar uit om deze inzichten in de praktijk te brengen en te zien hoe ze mijn professionele en persoonlijke groei zullen bevorderen.”

Wij wensen niet alleen collega’s bij OrangeX, maar iedere medewerker in Nederland deze persoonlijke en professionele groei. Werken aan een beter Nederland van Morgen kan af en toe flink aanpoten zijn, maar met de inzichten van Theo Compernolle ben je stress te slim af!