De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is sinds 2016 de belangrijkste wet om schijnzelfstandigheid aan te pakken in de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor zowel opdrachtgevers als zelfstandigen heeft deze wet gevolgen, zeker nu de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 strenger zal handhaven. Bij OrangeX volgen wij de ontwikkelingen op de voet, zodat wij onze mensen goed kunnen informeren over deze nieuwe realiteit. Hieronder lees je wat deze veranderingen voor jou als opdrachtgever of zzp’er kunnen betekenen.
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA verving de VAR-regeling en heeft als doel om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit speelt wanneer een zelfstandige op papier als zzp’er werkt, maar feitelijk in loondienst zou moeten zijn. Schijnzelfstandigheid brengt voor de overheid risico’s met zich mee, zoals minder belastinginkomsten en lagere sociale zekerheid. De wet richt zich daarom op het nauwkeurig beoordelen van arbeidsrelaties.
Zzp’ers: Wat verandert er voor jou?
Voor zelfstandigen die werken op basis van een overeenkomst van opdracht, kan de strengere handhaving van invloed zijn op hun fiscale en juridische positie. Als de Belastingdienst concludeert dat er sprake is van een dienstbetrekking, betekent dit voor de zzp’er:
- Inkomensherziening: Verkregen inkomsten kunnen als loon worden beschouwd, waarbij het fiscale voordeel van ondernemersaftrekken vervalt. In het geval van een herkwalificatie vervallen fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, en wordt de winst als loon behandeld.
- Pensioen en sociale premies: Mogelijk kan de zzp’er verplicht worden om zich aan te sluiten bij een pensioenfonds of sociale verzekeringspremies af te dragen.
Wat betekent dit voor opdrachtgevers?
De nieuwe handhavingsregels vragen van opdrachtgevers om relaties met zzp’ers goed te onderbouwen. Bij een herkwalificatie kunnen opdrachtgevers geconfronteerd worden met naheffingen voor loonbelasting en sociale premies. Daarnaast moeten zij rekening houden met verplichtingen als loondoorbetaling bij ziekte en aansluiting bij cao’s en pensioenfondsen. Voor organisaties wordt het daarom steeds belangrijker om de criteria voor zelfstandigheid scherp te volgen.
Waarom is er juist nu zorgen dat je goed geïnformeerd bent?
Vanaf 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium en zal de Belastingdienst de wet DBA volledig handhaven.
Beoordeling arbeidsrelaties
Om de arbeidsrelatie te bepalen, wordt vooral gekeken naar de manier waarop jij als zelfstandige binnen een organisatie werkt en of er sprake is van een gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever. Kan je bijvoorbeeld je eigen uren bepalen? Werk je onder een leidinggevende of ben je vrij om je eigen werk in te delen? Kan je eventueel iemand anders de opdracht laten uitvoeren? Kortom: functioneer je als werknemer of als zelfstandige?
Tot op heden werken veel opdrachtgevers en bureaus met modelovereenkomsten waarin wordt vastgelegd op welke manier een opdracht uitgevoerd wordt. Deze modelovereenkomsten worden echter niet meer goedgekeurd door de Belastingdienst en bieden dus geen uitkomst meer. In plaats van te kijken naar een vooraf vastgelegde werkrelatie, wordt nu gekeken naar de daadwerkelijke werkzaamheden. Op basis daarvan wordt bepaald of de opdracht als zelfstandige is uitgevoerd.
De webmodule als vervanging voor modelovereenkomsten
Ter vervanging van de modelovereenkomsten is wel een webmodule ontwikkeld, waarmee opdrachtgevers kunnen nagaan of er sprake is van een loondienstverband of niet. Daarnaast wordt rekening gehouden met nog lopende overeenkomsten; deze worden gerespecteerd.
Er staat dus wel wat op het spel. De verschuivingen in de Wet DBA vragen om zorgvuldige afwegingen bij het inhuren van zelfstandigen. Bij OrangeX helpen we opdrachtgevers en zzp’ers om duidelijkheid te behouden in hun werkrelaties. Volg onze updates voor de laatste inzichten en tips om compliant te blijven met de nieuwe regelgeving.