Skip to main content

Vandaag, vrijdag 22 april 2022, is het Earth Day. Onze medewerkster Anna schreef een stukje over deze belangrijke dag:

”Ik fietste vanochtend langs het Wittenburg Plantsoen in Amsterdam-Oost, waar ik vorige week samen met mijn buurtgenoten letterlijk met de handen in de aarde ging om de buurt te vergroenen. Het plantsoen zo volop in de bloei, deed me opnieuw beseffen wat voor moois onze planeet te bieden heeft en hoe belangrijk het is om haar gezond te houden.

Onze planeet leefbaar houden, is hard nodig. Op 12 April was het in Nederland ‘The Earth Overshoot Day’. Maar liefst vier weken eerder dan afgelopen jaar gebruikten we meer grondstoffen dan de natuur ons jaarlijks biedt. Een record… Vanaf 1 januari van dit jaar tot nu heeft de mensheid al meer van de natuur gebruikt dan de planeet dit gehele jaar 2022 kan regenereren. De rest van het jaar stoten we meer broeikasgassen uit dan de natuur kan opnemen.

Met z’n allen doen we te weinig om onze aarde te beschermen. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat we niet allemaal de dringende noodzaak hiervan inzien. De IPCC rapporten maken duidelijk dat iedereen na moet denken over zijn/haar rol in dit klimaatprobleem. Wij kunnen invloed uitoefenen. Ik, jij die dit leest en iedereen om ons heen.

Tegelijkertijd is het vandaag ook een dag om stil te staan bij alle hardwerkende en inspirerende mensen die zich inzetten om het tij te keren. Dit is geen eenvoudige klus weet ik uit ervaring. Gelukkig zie ik in mijn werk steeds meer organisaties die bewust bezig zijn met het klimaat en verduurzamen. Niet alleen omdat ze moeten, maar ook omdat ze willen en weten dat het anders kan.

In mijn werk bij OrangeX ben ik blij dat ik hier een steentje aan kan bijdragen, zodat nog meer bedrijven onderdeel van de transitie zijn.

Samen zorgen we voor een leefbare planeet. Het is tijd om in actie te komen. Niet straks, maar nu. Op weg naar het einde van overshoot day.. Make every day Earth Day!”