Skip to main content

Bij OrangeX zijn we altijd op zoek naar jongeren die zich willen ontwikkelen tot professionals op subsidiegebied bij de overheid. Bas de Waal is zo’n young professional. Via een bekende recruiter kwam hij in aanraking met een van onze vacatures. Na een kennismakingsgesprek was de match snel gemaakt. En zo startte Bas in mei 2022 bij Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.

In onderstaande blog vertelt hij wat meer over zichzelf en over de opdracht die hij heeft uitgevoerd via OrangeX.

Wil je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Bas en ik kom uit Beneden-Leeuwen. Ik heb lange tijd In het centrum van Nijmegen gewoond en ben sinds kort verhuisd naar het mooie dorpje Ooij voor de rust en de natuur. In mei 2022 startte ik bij OrangeX, en ben ik vrijwel direct in opdracht gegaan bij RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar zit ik op de BAR regeling: de Brexit Adjustment Reserve. Dat is een subsidie Fonds waarin ondernemers gecompenseerd worden voor de verliezen die zij mogelijk hebben geleden of voor de investeringen die zij hebben gedaan om door de Brexit heen te werken.”

Hoe ben je bij OrangeX en uiteindelijk bij RVO terechtgekomen?

“Ik ben eigenlijk via een recruiter bij OrangeX terechtgekomen. Dit was een recruiter die mij al eens eerder geholpen had en daardoor wist dat OrangeX de juiste volgende stap voor mij was. Zo wist hij dat ik interesse had in werken bij de overheid en daarom stelde hij mij voor aan Koen en Alwin. Bij OrangeX zijn ze vaak op zoek naar jongeren die zich willen ontwikkelen tot professionals op subsidiegebied bij de overheid of provincies en naar zo’n werkgever was ik op zoek.
Ik ben heel open ontvangen door Koen en Alwin en heb verschillende gesprekken gehad over wat de beste opdracht voor mij zou zijn. Zij hielpen mij echt bij het proces van het vinden van een passende opdracht. Dat werd een opdracht als subsidieadviseur team BAR-bedrijvenregeling bij RVO.
Ik twijfelde wel over de functie, omdat ik niets afwist over subsidies. Maar ik herkende mezelf wel in het gezochte profiel. Daarnaast hielp het dat Koen en Alwin zeker wisten dat ik de functie aankon. Ik ging er dan ook vanuit dat zij de ervaring en kennis hebben om dit te weten. En dat blijkt inderdaad te kloppen!

Was je al bekend met de publieke sector?

Voor OrangeX kende ik RVO eigenlijk helemaal niet, ik had daar zelfs nog nooit van gehoord. Ik wist ook niet dat het bestond om het zo te zeggen, maar ja nu werk ik er met plezier. Dat is dan toch grappig, hoe dat dan zo kan lopen! “

Heb je het naar je zin bij OrangeX?

“Ik vind OrangeX als werkgever gewoon een heel fijn bedrijf. OrangeX is er natuurlijk voor de zaken die buiten het werk bij RVO omgaan en dan gaat het namelijk vooral om administratieve dingen. Ik vind het belangrijk dat wanneer er iets is, ik iemand kan bereiken. En dat is hier altijd het geval! Maar OrangeX staat niet volledig op de achtergrond. Ze denken mee met wat ik nodig heb. Dat vind ik erg fijn. Zij bieden ook extra opleidingen aan als dat nodig is en het is leuk dat ik daarnaast mee kan sparren met zaken die los staan van de opdrachtgever. Die verbinding is wat ik zelf zoek in een detacheerder en dat is ook precies wat er zo uitkomt.”

De slogan van OrangeX is werken aan een beter Nederland van morgen. Wat betekent dat voor jou?

“Ik ben zelf wel een beetje politiek actief en de beste manier om te zorgen dat bepaalde dingen goed komen in de toekomst is om er zelf zoveel mogelijk mee bezig te zijn. Nu is het natuurlijk niet zo dat als medewerker subsidie ik echt invloed heb op wat de politiek doet. Alleen het feit dat je dicht op de politiek staat en echt de facto het behandelen doet, zorgt al wel dat jij daaraan bijdraagt, hoe klein dat ook is.
Specifiek in mijn werk heb ik kunnen bijdragen aan het feit dat de mensen die verliezen hebben geleden door de Brexit, hun werk kunnen behouden en hun dagelijks leven kunnen betalen. Door de BAR regeling zijn bedrijven niet failliet gegaan en bleef de Nederlandse economie draaiende. Dit is dan een klein voorbeeld waarmee ik toch een beetje hebben kunnen bijdragen aan het werken aan een beter Nederland van morgen.”

Wat wil jij nog zeggen tegen de mensen die twijfelen over het subsidie vak?

“Ik denk dat je van tevoren niet kan weten hoe het gaat zijn, ik wist het namelijk ook niet. De enige manier om erachter te komen, is het gewoon doen en het los te laten dat de overheid en subsidies saai en stoffig is, want er zitten heel veel interessante dingen in. Er is bij bijna elk denkbaar gebied wel iets met subsidies te bedenken. Zo heb ik collega’s die die voor boerenbedrijven nieuwe landbouwmachines beoordelen of het subsidiabel is of niet.
Je kunt vanuit elke invalshoek wel een kant in de overheid bedenken waar je daarmee aan de slag kan gaan. Je leert heel veel op het gebied van werken met dossiers en subsidieverlening. Alleen daarbij, afhankelijk van waarvoor de subsidie is, krijg je ook nog heel veel kennis op dat specifiek werkgebied. Ik heb ook een tijd meegeholpen met een visserij team en daardoor weet ik nu ineens veel meer van de Nederlandse visserijsector. Hierdoor krijg je wel echt een ingezoomd inzicht over hoe dat specifiek te werk gaat. Dit vind ik zelf super interessant. Dus ik zou zeggen: gewoon doen en erachter komen! En Als het niks is, is de overheid ook zo groot dat er altijd weer iets anders is om te leren en je wat anders kan vinden.”

Ben jij nog op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ben jij nog op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil je werken aan een beter Nederland van morgen? Bekijk hier onze openstaande vacatures en maak kennis met ons!