Skip to main content

Met een boodschappenkar vol lekkers arriveerde OrangeX op donderdag 1 december bij het Ronald McDonald Huis in Nijmegen. Doel van de avond: een maaltijd bereiden voor de gasten van het huis.

Dit zijn ouders met een ernstig ziek kind, die in het Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen verblijven. Deze gezinnen wonen vaak ver weg van het ziekenhuis en kunnen op deze manier toch op loopafstand van hun kind verblijven. Keeping Families close is de slogan van het huis. En dat is belangrijk, want zieke kinderen voelen zich beter met hun ouders, broertjes en zusjes in de buurt. Ouders houden de zorg ook beter vol wanneer zij dicht bij hun kind zijn, want als je hele wereld op de kop staat door ziekte of zorg, is als familie bij elkaar zijn het belangrijkste.

Door een avond voor deze gezinnen te koken nemen we een klein stukje van de zorg weg. Het is fijn om daar een avond niet aan te hoeven denken, maar aan te schuiven en in stilte of aan tafel met lotgenoten, van een lekkere en voedzame maaltijd te kunnen genieten. OrangeX is al enige tijd kamersponsor van het Ronald McDonald-huis, maar wil graag een extra steentje bijdragen. Samen koken is niet alleen voor de ouders een welkome verrassing, maar voor ons ook een leuke manier om buiten het werk met elkaar te zijn.

Maar voordat wij aan de slag gingen, werden wij door Erny Boots uitgenodigd om een kijkje te nemen in de Huiskamer van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. Erny gaf ons meer uitleg over de huiskamer die ook wel de Kiezel wordt genoemd. De Kiezel is een project dat in samenwerking tussen het Ronald McDonald Huis en het Radboudumc is opgericht om een plek te creëren waar gezinnen even kunnen ontsnappen aan de ziekenhuissferen. De kiezel zweeft tussen 3 verdiepingen in en is zo ingericht dat wanneer je binnen zit, je niets meekrijgt van wat er buiten de muren gebeurt. Je wordt echt even weggetrokken van alle behandelingen en onderzoeken in het ziekenhuis en kunt even ontspannen met het gezin. Wij voelde dan ook direct waarom het zo belangrijk is dat dit project gerealiseerd is.

Hierna kregen wij nog een rondleiding in het huis. Hier zagen wij hoe de kamers zijn ontworpen en kregen wij meer uitleg over hoe het voor ouders is om in het huis te verblijven. Na deze uitleg was het tijd voor ons om te beginnen met het koken voor de ouders. Vrijwilliger Bianca hielp ons de weg te vinden in de keukens en dekte de tafels. Wij hadden ervoor gekozen om drie verschillende gerechten te maken, zodat er voor iedereen iets lekkers tussen zat. De bami was favoriet, maar ook de risotto en de lasagne vielen in de smaak!

Het was een zeer waardevolle middag. Het was fijn om gezinnen die zo’n spannende tijd doormaken een beetje te kunnen helpen, maar ook dankbaar om dat als team samen te doen. Je krijgt ongelofelijk veel waardering voor het werk van het huis, van Erny en haar team en de 140 vrijwilligers die samen deze gezinnen helpen. Het heeft ons de bevestiging en de energie gegeven om ons in te blijven zetten voor dit goede doel en naast ons kamersponsorschap te blijven kijken naar manieren waarop we als team OrangeX een steentje bij kunnen dragen.

Wil je ook een steentje bijdragen aan het Ronald McDonald Huis Nijmegen? Klik dan hier.